12 veel voorkomende planten die dodelijk voor je huisdieren kunnen zijn

Honden en katten zijn onze beste vriend, gezelschap, een familielid maar het is mogelijk dat we, zonder dat we het weten schade aan ze kunnen toebrengen. Er zijn veel voorkomende planten die gevaarlijk voor je kleine vriendjes kunnen zijn.

Kunnen de planten in je huis of tuin dodelijk voor je hond of kat zijn? Zoek het uit met deze handige lijst, samengesteld door Pots Planters + More.

Hier zijn de meest gevaarlijke planten die fataal voor je huisdieren kunnen zijn.

1. Wonderboom

dodelijke-planten-voor-huisdieren1

De wonderboom of wonderolieboom (Ricinus communis) is een veel voorkomende huis- en buitenplant ook wel als ricinus bekend. Volgens het Guinness World Records is het de meest giftige plant ter wereld. Bij consumptie kunnen de bladeren en zaden mensen, katten, honden, konijnen, en veel andere dieren doden.

2. Olifants oor (Colocasia)

dodelijke-planten-voor-huisdieren2

Als je huisdier een hap neemt van Caladium hortulanum kan het potentieel dodelijke symptomen veroorzaken, zoals ademhalings- en slikproblemen. Deze kamerplant is ook de 4e meest voorkomende plant, die mensen kan vergiftigen.

3. Lelies

dodelijke-planten-voor-huisdieren3

Neem geen lelies mee naar huis als je katten hebt. Zelfs kleine hoeveelheden van lelies kunnen tot nierfalen leiden en dodelijk voor een kat zijn. Als je kat lelie heeft gegeten en niet binnen 18 uur wordt behandeld, dan is het 100% te laat.

4. Dieffenbachia

dodelijke-planten-voor-huisdieren4

Terwijl Dieffenbachia zelden dodelijk is, kan deze plant ademhalingsproblemen bij mensen en dieren veroorzaken. De cellen van deze plant bevatten naald-vormige calciumoxalaatkristallen, die raphiden worden genoemd. Als er op een blad gekauwd wordt, veroorzaken deze kristallen een brandend gevoel in de mond en keel. Er kan een zwelling optreden en ook een tijdelijke afasie. Als de zwelling in de keel optreedt kan dat tot verstikking leiden met de dood tot gevolg.

5. Paternosterboontje

dodelijke-planten-voor-huisdieren5

Deze boontjes bevatten een sterk gif, abrine, een aan ricine verwante stof. Het opeten van een enkele boon kan al fataal zijn. Als de betreffende stof direct in het lichaam zou worden geïnjecteerd is een veel kleinere dosis al dodelijk. Het vergif zit onder een harde huid en als deze boontjes gekauwd worden, dan is het niet alleen voor dieren maar ook voor kinderen schadelijk, die vaak nieuwsgierig zijn.

6. Ridderspoor (Delphinium)

dodelijke-planten-voor-huisdieren6

Ridderspoor is voor de mens en dieren bijzonder giftig. Alkaloïden in deze planten (delfine en ajacine) kunnen spiertrillingen, ademhalingsparalyse, hartinsufficiëntie en zelfs de dood veroorzaken.

7. Vingerhoedskruid (Digitalis)

dodelijke-planten-voor-huisdieren7

Hoewel deze plant in de volksgeneeskunde als geneesmiddel voor de behandeling van hartproblemen werd gebruikt, is het zeer giftig voor mensen, katten en honden. Slechts een halve gram van een gedroogd blad, of 2 gram van een vers blad kan een mens doden.

8. Herfsttijloos

dodelijke-planten-voor-huisdieren8

Herfsttijloos bevat een toxine wat symptomen veroorzaakt, die op arsenicum vergiftiging lijken en kan tot de dood leiden. Bloedige braken, beenmergsuppressie, schade aan meerdere organen, en nog veel meer. Deze plant is zeer giftig en mag dan ook niet door dieren gegeten worden.

9. Sago palm

dodelijke-planten-voor-huisdieren9

Deze uiterst giftige plant kan bij inname tot nierfalen leiden, de lever en het zenuwstelsel aantasten. Vergiftigingssignalen kunnen onder andere bestaan uit overmatig kwijlen en trillen.

10. Robinia (Robinia pseudoacacia)

dodelijke-planten-voor-huisdieren10

Alle bestanddelen van de robinia kunnen giftig zijn voor zowel mens als dier maar de binnenschors is het meest giftig. Het eten van de binnenschors kan leiden tot verwijde pupillen, braken en diarree. Het eten van een aantal zaden kan weer leiden tot het uitvallen van orgaanfuncties.

11. Taxus

dodelijke-planten-voor-huisdieren11

Alle soorten taxus bevatten het hoogst giftige taxine. Alle delen van de boom behalve de “bessen” bevatten het alkaloïde. De besjes zijn eetbaar en zoet, maar het zaad is erg giftig. In tegenstelling tot vogels kan de menselijke maag de zaadhuid afbreken en de taxine vrijgeven in het lichaam. Het kan fatale resultaten hebben als de zaadmantels zonder de zaden eerst te verwijderen worden gegeten. De grazende dieren, in het bijzonder vee en paarden, worden ook soms dood gevonden dichtbij taxus na het eten van de bladeren.

12. Oleander

dodelijke-planten-voor-huisdieren12

De oleander bladeren bevatten flavonoïden en een groot aantal giftige verbindingen, waaronder oleandrine en neroside. Deze glycosiden werken op het hart, maar minder sterk dan de glycosiden uit vingerhoedskruid. De bladeren kunnen mens en zelfs een koe van 1500-pond doden. Het is dus onnodig om te zeggen dat het ook zeer giftig voor huisdieren is.

Om uw gebruikerservaring te verbeteren maakt onze website gebruik van cookies.