Bekende films opgenomen in Amsterdam

Ocean’s Twelve (2004)

Amsterdam is de filmstad van Nederland, er is elke dag wel een cameraploeg actief. Of het nu gaat om een internationale speelfilm of een toeristische reportage, de unieke grachten en oude stadscentra vertegenwoordigen het imago van Amsterdam wereldwijd.

Diamonds are Forever (1971)

Diamonds are Forever (1971)

James Bond gespeeld door Sean Connery bezoekt Amsterdam in de film Diamonds are Forever. Hij komt in Amsterdam een omvangrijke diamantsmokkel op het spoor. Het decor zijn de Amsterdamse grachten, nabij de magere brug wordt er een lichaam uit het water gehaald.

 

Turks Fruit (1973)

Turks Fruit (1973)

Turks fruit is een film uit 1973 van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de Ven, naar de roman Turks fruit van Jan Wolkers. Turks fruit is met 3,5 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms aller tijden. De film laat je een prachtige impressie zien hoe Amsterdam er uit zag in de jaren 70.

Keetje Tippel (1975)

Keetje Tippel (1975)

Keetje Tippel is een Nederlandse film uit 1975 van Paul Verhoeven. Het is een verfilming gebaseerd op de Franstalige romans Jours de famine et de détresse. De film begint in Stavoren in 1881, in een tijd waar veel mensen van het platteland naar de stad trokken in de hoop voor een beter leven. Samen met haar arme familie verhuist de jonge Keetje naar Amsterdam, met hoge verwachtingen van een beter leven. Uiteindelijk beland ze in de prositutie om te kunnen overleven, hierbij ziet ze de corrumperende invloed van geld.

 

Soldaat van Oranje (1977)

Soldaat van Oranje (1977)

Soldaat van Oranje is een Nederlandse speelfilm uit 1977 door Paul Verhoeven en wordt beschouwd als een van de beste films uit Nederland ooit gemaakt. Soldaat van oranje was destijds de grootste en duurste Nederlandse speelfilm. Voor miljoenen filmliefhebbers maakten producent Rob Houwer en regiseur Paul Verhoeven een indrukwekkend epos over de meest dramatische periode uit onze vaderlandse geschiedenis.

Amsterdamned (1988)

Amsterdamned (1988)

De film Amsterdamnet was een populaire horrorfilm van Dick Maas. Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Laura en de dochter van Eric komen dichter bij de moordenaar dan de rechercheur zelf tijdens zijn onderzoek.De film is grotendeels opgenomen in de grachten van Amsterdam, ook zijn er sommige scenes opgenomen in de Utrechtse grachten.

 

Ocean’s Twelve (2004)

Ocean’s Twelve (2004)

Ocean’s Twelve is een Amerikaanse film van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh. Het is een vervolg op de film Ocean’s Eleven uit 2001, die eveneens werd geregisseerd door Soderbergh. Hoofdrolspelers George Clooney, Brad Pitt, en Matt Damon spelen een team dat inbraken pleegt in Amsterdam, Parijs en Rome om de wraakzuchtige casino-eigenaar uit Las Vegas te kunnen afbetalen, die hen al sinds de gebeurtenissen uit de vorige film achtervolgt. In Amsterdam zal het Vanderspeiglegetuigschrift worden gestolen, volgens de film een der oudste VOC-aandelen ter wereld. Makkelijk wordt het niet, aangezien ze te maken krijgen met een rivaliserende dief, François Toulour (Vincent Cassel). Later in de film speelt het kroningsei een belangrijke rol. De scènes in Amsterdam werden in mei 2004 in Amsterdam opgenomen, en op station Haarlem dat, compleet met een speciaal naar Haarlem gereden Thalys, voor station Amsterdam Centraal moest doorgaan. Tijdens de opnamen trok de Thalys in Haarlem de bovenleiding kapot, waardoor er schade en vertraging was.