De 15 meest ongewone stranden ter wereld

Als je aan het strand denkt, denk je waarschijnlijk aan geel of wit zand, rollende golven, helder zonlicht en één biertje of één cocktail. Maar stranden komen in veel meer verschillende vormen en kleuren voor, dan sommigen van ons kunnen verwachten. Hier zijn 15 ongewone stranden, die misschien even wat anders zijn dan de stranden die je gewend bent.

Eén van de meest opvallende verschillen bij veel van deze stranden is de aparte zandkleur. Stranden worden in het algemeen gevormd door wat de golven naar de kust brengen. Het kunnen rotsen, schelpen, koraal of glas zijn. Zeldzame groene stranden kunnen olivijn bevatten, wat een overblijfsel van vulkaanuitbarstingen is. De zwarte stranden zijn in het algemeen ook door vulkanische resten gevormd. De roze stranden van Bermuda zijn door de koraal restanten gekleurd.

Bekijk hier de 15 meest ongewone stranden ter wereld!

1. Glass Beach in Californië

ongewone-stranden1

foto: onbekend

ongewone-stranden1a

foto: digggs

Glass Beach is een strand in de buurt van Fort Bragg in Californië. Het strand bestaat uit overvloedig aanwezig strandglas dat ontstaan is door het jarenlang storten van afval op een deel van de kuststrook ten noorden van het dorp. De dumping werd uiteindelijk verboden, maar het glazen zand blijft.

2. Hidden Beach in Marieta, Mexico

ongewone-stranden2a

foto: dailymail.co.uk

ongewone-stranden2

foto: Miguel Naranjo

Dit verborgen strand in Mexico heet Playa de Amor. Het is door vulkanische activiteit in het gebied gevormd. In de jaren 1900 voerde de Mexicaanse overheid hier militaire tests uit, vanwege het feit dat de eilanden hier volledig onbewoond waren.

3. Het strand van de kathedralen, Ribadeo, Spanje

ongewone-stranden3

foto: imgur.com

Deze prachtige kathedraal-achtige bogen op dit strand in Spanje werden door het water over duizenden jaren heen gevormd.

4. Roze strand, Bahama’s

ongewone-stranden4

foto: greenglobe.travel

ongewone-stranden4a

foto: luxuo.com

Het idyllische roze zand op de Bahama’s is door aangespoelde koraal restanten ontstaan, die tot kleine stukjes door de branding werden gebroken en gemalen.

5. Extreme vliegtuig landingen op Maho Beach, Sint Maarten

ongewone-stranden5

foto: Benny Zheng

ongewone-stranden5a

foto: Kent Miller

Maho Beach is wereldwijd bekend vanwege de directe nabijheid van het Princess Juliana International Airport. Binnenkomende vliegtuigen moeten aan het begin van landingsbaan 10 zo snel mogelijk landen, omdat deze baan maar een lengte heeft van 2300 meter. Dit zorgt bij het landen voor extreem laagvliegende vliegtuigen over het strand.

6. Jokulsarlon, IJsland

ongewone-stranden6

foto: Manisha Desai

ongewone-stranden6a

foto: D-P Photography

Het zwarte vulkanische zand op dit IJslandse strand contrasteert heel mooi met de witte glasachtige brokken ijs.

7. Moeraki Boulders (drakeneieren) in Koekohe Beach, NewZeeland

ongewone-stranden7

foto: Gerald Guerubin

ongewone-stranden7a

foto: Farkul J

ongewone-stranden7b

foto: arikairflight.blogspot.com

De keien op dit strand van Nieuw Zeeland komen door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te liggen. In het verleden dacht men dat dit het werk van de goden was, maar uit onderzoek is gebleken dat deze keien zo’n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

 

8. Groene Zand In Kourou, Frans-Guyana

ongewone-stranden8

foto: Arria Belli

ongewone-stranden8a

foto: paradisepin.com

Het groene zand op dit strand in Hawaï wordt door het mineraal olivijn veroorzaakt, dat afkomstig is van Pu’u Mahana – een 49.000 jaar oude vulkaan op Mauna Loa’s zuidwest riff waartegen het strand ligt.  De eroderende kracht van de oceaan heeft ervoor gezorgd dat de olivijn wordt afgezet en op het strand terecht komt, waardoor het een groene kleur heeft gekregen.

9. Giants Causeway strand, Ierland

ongewone-stranden9

foto: Michael

ongewone-stranden9a

foto: Stefan Klopp

Het Giants Causeway strand werd 50-60 miljoen jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting gevormd. Het is ontstaan door de lava welke bij het afkoelen in vreemde grote kolommen brak.

10. Punaluu zwart strand, Hawaï

ongewone-stranden10

foto: hawaiitopten.com

ongewone-stranden10a

foto: poco a poco

Het zwarte zand op Punaluu wordt door basalt lava gevormd, welke tijdens de uitbarsting in de oceaan terecht komt en vervolgens snel afkoelt.

11. Rood zand strand, Rabida, Galapagos

ongewone-stranden11

foto: onbekend

ongewone-stranden11a

foto: Robert Peternel

Het rode zand bij Rabida werd als gevolg van de oxidatie van ijzerrijke lava afzettingen gevormd. Hoewel het rode kleur ook door uitgewassen koraal sedimenten veroorzaakt kan zijn.

12. Schelpenstrand, Sharkbay, Australië

ongewone-stranden12

foto: australiascoralcoast.com

Het water in de buurt van het Schelpenstrand in Australië is zo zout dat de kokkel ongehinderd door zijn natuurlijke vijanden kon groeien. Omdat zijn natuurlijke vijanden zich niet goed aan deze omgeving hebben aangepast, overstroomde deze weekdieren de stranden met hun schelpen.

13. Pfeiffer paars strand, Californië

ongewone-stranden13

foto: Tom Grubbe | dfmead

ongewone-stranden13a

foto: irene joy

Het paarse zand op dit strand (wat alleen in vlekken wordt aangetroffen) wordt door mangaan granaat afzettingen uit de omliggende heuvels die in de zee eroderen gevormd.

14. Vik strand, IJsland

ongewone-stranden14

foto: Stephan Amm

IJsland is een land met veel vulkanische activiteit, daarom zijn de zwarte vulkanische stranden daar iets heel gewoon.

15. Grottenstrand in Algarve, Portugal

ongewone-stranden15

foto: Bruno Carlos

De kust van Algarve bestaat uit kalksteen, welke gemakkelijk kan eroderen en zulke adembenemende zee grotten kan vormen.