De culturele verschillen tussen Oost en West, volgens een kunstenaar

Grafisch kunstenares Yang Liu heeft een scherp oog voor culturele vergelijking welke aangescherpt wordt door persoonlijke ervaring. In 1990, toen ze 13 jaar oud was verhuisde ze van Peking naar Berlijn. Na precies 13 jaar begon ze in een geïllustreerd project haar duale ervaringen van China en Duitsland te documenteren.

Oorspronkelijk ontstaan als 47 eenvoudige blauwe en rode posters, laat Yang Liu op een speelse wijze het verschil tussen de beide culturen zien: van de hiërarchie op de werkplek tot aan restaurant etiquette. Het is sindsdien op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland te zien en werd in 2007 door kunstboeken autoriteit Taschen met de titel East Meets West gepubliceerd.

Liu vertelde, dat haar emigratie haar kans gaf om situaties en interacties te vergelijken. “Veel situaties worden beter begrepen als ze in relatie worden gezien.”

De vergelijking lijkt een bepalend kenmerk van Liu’s werk te zijn: Ze heeft ook samen met Tachen een soortgelijke serie gepubliceerd, genaamd Man meets Woman. Hier zijn enkele onthullende vergelijkingen van East Meets West:

De baas

de-baas

Ik zelf

Mezelf

Het omgaan met problemen

emw-3

Wachten in een rij

emw-4

De waarheid vertellen

emw-5

Woedebeheersing

emw-6

Zelfportret

emw-7

Vervoer

emw-8

Een mening geven

emw-9

Praten over geld

emw-10

Maatschappij en senioren

emw-12

Vrije tijd

emw-13

Netwerken

emw-14

Om uw gebruikerservaring te verbeteren maakt onze website gebruik van cookies.