ei-en-azijn

Eén experiment met ei en azijn

Wist je dat als je een ei voor twee dagen in azijn legt dat dan de schaal ontbindt en het ei elastisch wordt. Onder de invloed van de azijn wordt het calcium opgelost en verdwijnt het in de vorm van gasbellen.

Het resultaat is één grappig ei, dat eruit ziet alsof het van gelei gemaakt is. Als je het experiment met een gekookt ei doet, wordt het net zo elastisch als een rubberen bal.

Hoe maak je het?

1. Schenk azijn in een transparant glas en leg er een kippenei in. Op het oppervlak van het ei begint de kooldioxide onmiddellijk vrij te komen.

ei-en-azijn1

2. De schaal bestaat voor 90% uit calciumcarbonaat. Hierdoor vervalt de schaal en lost het op in de vorm van CO2.

ei-en-azijn2

3. Na 12-15 uur zie je het resultaat. De schaal is opgelost.

ei-en-azijn3

4. Haal het ei uit de azijn en spoel het af met stromend water.

ei-en-azijn4

5. Het ei is een beetje groter geworden, doordat het in azijn gedrenkt was.

ei-en-azijn9

ei-en-azijn10

6. Wees voorzichtig, want het membraan kan breken.

ei-en-azijn6

7. Onder licht kan je ook het eigeel binnen het ei zien.

ei-en-azijn7

ei-en-azijn12

ei-en-azijn11

ei-en-azijn8

Om uw gebruikerservaring te verbeteren maakt onze website gebruik van cookies.