Leuke weetjes over Amsterdam

Leuke weetjes over Amsterdam

De naam van de stad

De naam Amsterdam komt van de combinatie van 2 woorden, de rivier de “Amstel” en de “Dam” Ook het biermerk “Amstel” is naar deze rivier vernoemd.

Inwoners

Wist je dat er in Amsterdam 170 nationaliteiten wonen? Op 23 na wonen er in Amsterdam inwoners van alle 193 offiele landen op de wereld.

Amsterdam onder zeeniveau!

De reden dat Nederland bijna plat zo plat is als een pannenkoek is, komt omdat het meeste van het land is teruggewonnen uit de zee. Als er geen dijken zouden zijn, dan zal het land binnen afzienbare tijd verdwijnen in de Noordzee.

De luchthaven Schiphol ligt op één meter onder NAP, dit kan voor grote problemen zorgen indien de piloten hier niet van op de hoogte zijn. Het vliegtuig kan dan in feite 1 meter naar beneden vallen. Gelukkig zijn alle piloten die op Amsterdam vliegen zich bewust van dit feit.

Nederlanders zijn experts in het terughouden van het water en om te voorkomen dat Nederland veranderd in een tweede Atlantis.

Amsterdam is grotendeels op palen gebouwd.

Omdat de Amsterdamse bodem bestaat uit een dikke laag veen en klei, zijn gebouwen gebouwd op houten palen welke reiken tot aan de zandlaag die op zo’n 11 meter diep ligt. Het Koninklijk Paleis op de Dam is gebouwd op 13.659 houten palen en het Centraal Station is gebouwd op 8687 palen.

Amsterdam – Venetië van het Noorden

Amsterdam bestaat uit meer dan honderd kilometer aan kanalen, ongeveer 90 eilanden en 1500 bruggen. Ze noemen Amsterdam dan ook “Venetië van het Noorden” De drie belangrijkste grachten, de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht werden gegraven in de 17e eeuw tijdens De Nederlandse Gouden Eeuw. Aan deze grachten liggen ruim 1550 monumentale panden. In 2010 is de Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO World Heritage List geplaatst. Het onderstreept wat we eigenlijk allemaal al wisten: De grachten van Amsterdam zijn een monument van werelformaat!

Amsterdam heeft meer dan 1 miljoen fietsen, maar slechts 800.000 inwoners

Amsterdam is met zijn smalle straatjes en grachten zeker geen auto vriendelijke stad. De hoge parkeertarieven maken het er al niet beter op. Nederland heeft meer dan 35.000 km aan fietspaden, Dus het gebruik van een fiets om Amsterdam te ontdekken is dan ook een must! Amsterdam is een van de weinige steden op de wereld waar je een parkeergarage voor fietsen kunt vinden.

Amsterdam heeft de meeste musea in één stad van de wereld!

Als gevolg van het rijke erfgoed van Nederland, heeft Amsterdam het hoogste aantal musea van alle steden in de wereld. In Nederland kun je ruim 70 grote bekende musea vinden, waarvan er meer dan 40 zijn gevestigd in Amsterdam.

Schiphol is de enige luchthaven op de wereld waar u een museum te vinden! Je kunt hem vinden op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E-en de F-Pier. Het museum is elke dag open van 6 uur tot 8 uur en de toegang is gratis.

Coffee shops in Amsterdam

Amsterdam heeft meer dan 300 coffee shops, welke per persoon tot 5 gram soft drugs mogen verkopen. Een grappig feit is dat het voor coffee shops verboden is om soft drugs in te kopen.

Het Smalste huis ter wereld – Singel Nr. 7

Bijna samengedrukt door twee andere grachtenpanden, aan de Singel kun je een heel smal huisje vinden. Dit kleine huis heeft de smalste voorkant van slechts 1 meter breed en is nauwelijks breder dan de voordeur. Het achtergedeelte van het huis is wel groter.

De Nederlanders

Met een gemiddelde lengte van 184 cm voor mannen en 170 cm voor vrouwen, zijn de Nederlanders de langste inwoners van Europa en de tweede langste inwoners ter wereld (en de knapste).

Na de Scandinaviërs, zijn de Nederlanders ‘s werelds grootste koffiedrinkers. Wij drinken per jaar gemiddeld 140 liter koffie per persoon, dat zijn 3,2 kopjes per dag!

86% van de Nederlandse bevolking spreekt Engels als tweede taal. Bezoekers van Nederland zijn vaak onder de indruk van het aantal Nederlanders die vloeiend Engels spreken.