Nederlandse gebruiken en gewoontes – Een raar gezellig volk!

1. Nederlandse gastvrijheid

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes1
De Nederlandse gastvrijheid is nu echt iets om ons voor te schamen. Bij het gemiddelde Nederlandse gezin is het gebruikelijk gasten slechts één koekje aan te bieden en vervolgens snel de koektrommel te sluiten, kan je het geloven? Zelfs met hun eigen familieleden!

Wees ook niet verbaasd wanneer je niet word uitgenodigd voor het diner wanneer het etenstijd is. Ik ken zelf mensen welke aankondigen dat het etenstijd is en dan met hun lichaamstaal duidelijk maken dat het tijd is voor de gasten om te vertrekken. Geweldig!

Mocht het zo zijn dat je wel mag blijven eten, verwacht dan niet veel eten op tafel, de Nederlanders koken meestal net genoeg voor het aantal personen dat aanwezig is.

2. Lekker prakken

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes2
Een traditioneel Nederlands diner hoeft niet lang te duren, we haasten ons meestal en zijn dol op het prakken van alles wat er maar te prakken valt. Hierbij hebben we dan ook de gewoonte om overal zo veel mogelijk jus op de toen. In principe proberen we dus altijd ons geliefde landje na te bouwen op ons bord, inclusief een compleet delta plan voorzien van dijken en meren.

3. Verjaardagen

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes3
In veel landen is een verjaardag echt een groot feest, compleet met eten, drinken, dans en muziek. Maar niet in Nederland. Wij doen het hier heel anders!

Een grappige maar ook rare gewoonte die we hebben is om dan ook alle aanwezigen feliciteren. Het maakt niet uit of het de buren, vrienden, ouders of andere mensen zijn. Je schud elkaar de hand of kust elkaar en zegt tegen iedereen proficiat!

Daarna neem je plaats op een stoel waarbij het geacht wordt dat je hierop blijft zitten totdat het feest voorbij is. De eerste ronde begint met een kop koffie of thee tezamen met een stuk taart, en als je geluk hebt krijg je nog een kopje thee of koffie.

Je zal in Nederland niet vaak borden gevuld met lekkere hapjes op tafel vinden, In plaats hiervan komt de gastvrouw of gastheer langs met een bord met kaas en plakjes worst. Dat is het! Geen dans maar hoogstens een achtergrond muziekje, maar niet de hard want dan kan je natuurlijk geen gesprek met elkaar voeren!

4. De Nederlandse humor is vaak erg sarcastisch

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes4
Veel toeristen schrikken vaak van onze sarcastische manier van humor, we durven vol moed te zeggen dat iemand er niet uit ziet of dat een kind op een lelijk monster lijkt.

5. Wij vertellen altijd wat we denken

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes5
Voor mensen uit andere landen komt dit vaak als een schok. Nederlanders zijn heel eerlijk en geven het de voorkeur om direct te zeggen wat ze op dat moment denken.

6. Een mening over alles!

 Nederlandse gebruiken en gewoontes – Een raar gezellig volk!
De Nederlanders hebben een mening over alles en schuwen het niet om deze met iedereen te delen, zelfs als daar niet om gevraagd is. Vaak denken wij dan ook dat onze mening de enigste juiste is, ga je hier tegenin dan kan het zelfs uitlopen tot een fikse discussie. Geeft het maar op je kan je kan het niet winnen, ons volk is echt koppig!

7. Voordringen

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes7
Veel Nederlanders zijn gewoon te ongeduldig om te wachten, voordringen is iets waar veel mensen zich in gespecialiseerd hebben. Let maar eens op bij de supermarkt als er een tweede kassa open gaat, ongemerkt schakelt de voordring-radar zich in en kijkt het naar mogelijkheden om als eerste bij die kassa te zijn (zonder dat het opvalt natuurlijk) stel je voor dat iemand gaat voordringen, dat kan natuurlijk niet!

8. Nederlanders houden niet van oogcontact!

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes8
Als wij Nederlanders een gesprek voeren kijken we meestal naar van alles en nog wat, we doen er werkelijk alles aan om het persoon voor ons te ontwijken. Een teken van verlegenheid?

9. Door de ramen gluren

 Nederlandse gebruiken en gewoontes – Een raar gezellig volk!
Nederlanders zijn er gek op om ‘s avonds een wandeling te maken, de mensen die hun gordijnen dan niet dicht hebben (als ze die immers hebben) hebben een probleem, daar een typische Nederlander dit ziet als een soort uitnodiging om eens naar binnen te kijken. Het is immers altijd reuze interessant wat een ander aan het doen is!

10. Op vakantie

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes10
Nederlands grootste evacuatie staat op het punt om te beginnen, het is weer vakantietijd! Precies op hetzelfde moment start Nederland haar auto’s met daarachter de welbekende sleurhutten, vouwwagens en aanhangers vol met aardappelen, chips, drop en toiletpapier om daarna met volle snelheid de Nederlandse snelwegen op de knallen. Wat gebeurt hier in hemelsnaam? En waar gaan die miljoenen Nederlanders heen? Nou mijn vrienden – het is Vakantietijd! We gaan op pad om onze buurlanden onveilig te maken waarbij we het vooral heel interessant vinden om overal duidelijk te maken dat we uit Holland komen! Natuurlijk nemen we ook zoveel mogelijk ons eigen eten mee, daar er natuurlijk geen land kan tippen aan onze eigen culinaire specialiteiten!

11. Een afspraak maken om je vrienden te ontmoeten

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes11
De Nederlanders houden van een strakke planning en hebben bijna een agenda voor alles. Het is dan ook de gewoonte dat je eerst telefonisch afspreekt wanneer je iemand gaat ontmoeten! De meeste Nederlanders zullen niet blij zijn als je ineens voor de deur staat. Kom je ergens 10 minuten te laat, dan heb je het al snel verkeerd gedaan, kom je te vroeg…dat is ook geen optie. Wij Nederlanders zijn gewoon heel erg punctueel!

12. IKEA

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes12
Nederlanders zijn gek op IKEA, komt het door de mooi vormgegeven Scandinavische meubels? Nee, de helft van de Nederlanders heeft overigens wel iets van IKEA in zijn of haar huis staan, maar het gene waarvoor veel Nederlanders naar IKEA gaan is dat ze hun familieleden mee willen nemen naar hun lokale restaurant waarbij het 2 euro menu natuurlijk niet overgeslagen mag worden! Probeer maar eens een tafel te vinden op dinsdag, als er de 50% kortingsactie is!

13. Knakworst

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes13
Ooit wel eens stilgestaan bij hoeveel soorten knakworst je in Nederland kunt kopen? Veel supermarkten hebben een uitgebreide selectie van knakworstjes met kaas, pikante knakworstjes, magnetron worstjes, ect. Wat zal de volgende innovatie worden? Knakworstjes met mayonaise?

14. Praten over het weer

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes14
Waar hebben we het over zodra we bij de kapper in de stoel zitten? Nederlanders hebben als favoriet gespreksonderwerp “Het weer” we zijn er ondertussen dan ook aardig gespecialiseerd in geworden en zijn altijd in staat een uitgebreide 5, 10 of 14 daagse weersverwachting te voorspellen daar hebben wij geen meteoroloog voor nodig, dat kunnen we zelf veel beter!

15. Zuivel

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes15
Soms vraag ik me wel eens af hoeveel hoe al die koeien het volhouden om ons kleine landje te voorzien van zuivelproducten, we zijn gek op zuivel, van melk tot yoghurtdrinks en natuurlijk niet te vergeten, de beste vriend van een Nederlander, een pak karnemelk! Neem een broodje kaas met een glas karnemelk en je hebt de nationale lunch maaltijd van Nederland!

16. Broodbeleg in bakjes

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes16
Nederland heeft een groot talent ontwikkeld om perfect eetbaar voedsel te veranderen in een klonterige massa en dan er veel mayonaise aan toe te voegen, zodat we zeker weten dat het ongezond is. Het zijn onze geliefde salades voor op brood welke je werkelijk in alle smaken kunt vinden. We kunnen er geen genoeg van krijgen, naast het te gebruiken als broodbeleg smeren we het ‘s avonds op onze toastjes, genieten toch!

17. Watermanagement

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes17
De Nederlanders zijn er apetrots op dat hun kleine landje een grote rol speelt bij het creëren van land, niet alleen in ons eigen gemeenschappelijke landje maar ook in rijke landen zoals Dubai waarbij de Nederlandse kunst van watermanagement resulteerde in een palmboom in zee. God creëerde de wereld maar de Nederlanders creëerden Nederland.

18. Leuk Tafelkleedje

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes18
Kent je deze nog? Waar het in andere landen normaal is een kleed op de grond te leggen, moest het bij ons Nederlanders natuurlijk weer net iets anders! Best gezellig zo’n kleedje.

19. Oranje

Nederlandse-gebruiken-en-gewoontes19
Nederland staat wereldwijd bekend om haar oranje Heineken mutsen, Bavaria rokjes en tevens slaagden we er in om de eeuwenoude luidruchtige vuvuzela opnieuw te introduceren. Of het nu koningsdag, voetbal of schaatsen betreft, Oranje brengt ons volk tezamen waarbij iedereen erbij hoort (je moet natuurlijk wel iets bij je hebben wat oranje is). Een uniek stukje Nederlandse cultuur waar we trots op kunnen zijn!

Om uw gebruikerservaring te verbeteren maakt onze website gebruik van cookies.