De stranden met de meeste haaien ter wereld

Mooie witte zand en grote oceaangolven. Precies wat je nodig hebt voor je perfecte strandvakantie. Maar wees voorzichtig met het gevaar dat onder de golven kan liggen. Soms zijn er wezens die gewoon wachten om te doden. De gigantische mond, scherpe tanden en angstaanjagende ogen van haaien kunnen van je droomvakantie je ergste nachtmerrie maken.

Enkele van de veel voorkomende haaien op deze stranden zijn onder anderen stierhaaien, die in ondiep water te vinden zijn. De grote witte haaien blijven liever in diep water. De zwartpunthaaien zijn in groepen te vinden en verschijnen in ondiep water. Spinner haaien zijn zeer snel en springen graag het water uit. Tijgerhaaien zijn erg nieuwsgierig, agressief en hebben een uitstekend reukvermogen.

Bekijk hier het lijst met de 12 stranden met de meeste haaien ter wereld.

1. Gansbaai, Zuid-Afrika – “Shark Alley”

haaien1

foto: s9-4pr

Shark Alley, is net zoals de naam zegt een plek waar gigantisch veel haaien voorkomen. Vooral de witte haai gebruikt dit gebied als jachtgrond. Dit komt doordat hier ongeveer 60.000 zeehonden leven. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar Shark Alley om in een kooi te duiken met witte haaien. Het kooiduiken met witte haaien is een steeds groter wordende attractie in Zuid-Afrika.

2. New Smyrna Beach, Florida

haaien2

foto:  DAVID S. FERRY III,DDS

New Smyrna in Florida heeft de dubieuze eer om de stad te zijn met de meeste geregistreerde aanvallen van haaien ter wereld. Iedere inwoner van New Smyrna Beach kent de bijnaam van het stadje: Shark Attack Capital of the World, hoofdstad van de haaienaanvallen. Er wordt geschat dat iedereen die daar heeft gezwommen zich binnen drie meter van een haai heeft bevonden. September is de maand met de meeste aanvallen in Florida in de periode tussen 1920 en 2010.

3. Makena Beach, Maui

haaien3

foto: Too Tall Paul

Makena Beach staat bekend om de tijgerhaaien! Tijgerhaaien jagen in ondiep water. Hoe dichter je bij het oppervlak zwemt hoe groter het risico is om aangevallen te worden!

4. Bolinas, Californië

haaien4

foto: pikappa51

Bolinas staat bekend om de grote witte haaien! De grote witte haaien hebben hier vele surfers aangevallen. Volgens MPORA zijn 38 % van de haaienaanvallen in de VS hier gebeurd. Dit is 11 % van de haaienaanvallen wereldwijd.

5. Het Meer van Nicaragua, Nicaragua

haaien5

foto: Brian Johnson & Dane Kantner

Ja, we hebben het over een meer. Volgens Nicaragua.com bevat het Meer van Nicaragua haaien die zich aangepast hebben aan het leven in het zoete water. Volgens wetenschappers is het een gevolg van de nabijheid van de Stille Oceaan en het feit dat het gebied waar het meer momenteel ligt eerder een gigantische baai was.

6. West End, Grand Bahama’s

haaien6

foto: Ramunas Bruzas

Tiger Beach ligt op ongeveer 30 km ten noorden van het West End op Grand Bahama’s. Eigenlijk is het geen strand maar een ondiepe strook zand aan de rand van een steile drop-off. Tiger Beach is de thuisbasis van een aantal haaiensoorten, waaronder citroenhaaien, tijgerhaaien en af en toe een hamerhaai.

7. Umhlanga Rocks, Zuid-Afrika

haaien7

foto: South African Tourism

Umhlanga Rocks in Zuid-Afrika is de thuisbasis van de stierhaaien en de grote witte haaien. Er werd hier in 1957 een string van visnetten geïnstalleerd om de zwemmers te beschermen. Het is zo gevaarlijk dat de wetenschappers een apparaat voor surfers hebben ontwikkeld, dat wordt verondersteld om haaien af te weren.

8. Coffin Bay, Australië

haaien8

foto: Carl K

In de wateren voor het Coffin Bay National Park worden wel vaker haaien gespot. Sinds 1995 zijn er 11 mensen door haaien in de hele staat Zuid-Australië gedood.

9. Topsail Eiland, Noord-Carolina

haaien9

foto: Lee Ruk

Talrijke soorten haaien leven in de wateren rond Topsail Eiland, die met de verschillende seizoenen komen en gaan. Topsail Eiland is bekend om haaiaanvallen in ondiep water. In de afgelopen 75 jaar hebben de haaien in Noord-Carolina meer dan 41 mensen aangevallen.

10. Lyman Beach, Kona, Hawaï

haaien10

foto: kalanz

Hawaï is vanwege de vele haaien één van de meest gevaarlijke bestemmingen ter wereld om je in het water te bevinden. Wees voorzichtig bij het surfen op Lyman Beach. Daar zijn er veel haaiaanvallen aan surfers bekend. Besteed aandacht aan de waarschuwingssignalen. Er zijn ook waarschuwingsborden bij twee verschillende surfplekken.

11. Cancun, Mexico

haaien11

foto: Svetlana Bogomolova

Hoewel dit verrassend voor je kan overkomen, zijn er in Cancun in Mexico zeer veel haaien. Het is een bekende toeristische bestemming, waardoor het meer waarschijnlijk is dat je door een haai wordt aangevallen! Hier kan je dichtbij walvishaaien zwemmen!

12. Recife Beach, Brazilië

haaien12

foto: Eduardo Otubo

Het prachtige strand van Recife trekt surfers van de hele wereld aan met zijn prachtige golven. Haaien komen uiteraard niet vóór de golven, maar wel vóór het nabijgelegen koraalrif dat hen eten verschaft. Dit gebied heeft de meeste haaienaanvallen van heel Zuid-Amerika geregistreerd. In de afgelopen 20 jaar zijn er hier 57 haaienaanvallen geregistreerd. De meest voorkomende haaien op Recife Beach zijn stierhaaien. De lokale bewoners zullen je één raad geven als je hier komt zwemmen: blijf zeer dicht bij het strand.

bron: theactivetimes