Hoe bak je de perfecte Amerikaanse pannenkoek volgens deskundigen

Iedereen houdt van pannenkoeken en wil het geheim van de perfecte pannenkoek weten. Heb je je ooit afgevraagd wat de Amerikaanse pannenkoeken zo luchtig maakt? Het antwoord zit in de gluten, die van cruciaal belang zijn voor de vorming en de structuur van pannenkoeken en gebak.

Tijdens het baken vinden allerlei reacties plaats. Als je pannenkoekbeslag maakt, meng je een hele reeks van verschillende chemische stoffen. Wanneer je de bloem met eieren en melk mengt, worden de gluten moleculen meer flexibel, ze kunnen aan elkaar binden en netwerken vormen. Door het mengen wordt het kooldioxidegas uit de lucht in deze netwerken gevangen. Dit zorgt voor het rijzen van de pannenkoek en creëert zijn textuur.

Eieren geven eiwitten, de suiker en boter geven de textuur, de vloeistoffen en het mengproces maken het mogelijk chemische reacties te vormen.

Het is volgens professor Peter Barham uit Bristol University belangrijk om het beslag goed te mengen en hard te kloppen, zodat de gluten zich kunnen vormen. Het mengsel moet je vervolgens laten rusten. Hierdoor kan het zetmeel rijzen en eventuele luchtbellen verdwijnen. Als je dit niet doet, wordt volgens de professor de structuur van de pannenkoek zwak en zal hij vol met gaten zitten.

Bekijk hieronder het recept voor lekkere Amerikaanse pannenkoeken van Foodgloss:

bron: independentdailymailscientificamerican