Meest indrukwekkende gaten in het oppervlak van de aarde

Meest indrukwekkende gaten in het oppervlak van de aarde

Op 13 juni 1955 werd in Yakutia één van de grootste dagbouwmijnen ter wereld ontdekt – de kimberlite diamant pijp “Mir”. Hier laten we je de meest indrukwekkende gaten in het oppervlak van de aarde zien. Sommige zijn door de natuur en andere zijn door de mens gemaakt.

1. De kimberlite diamant pijp “Mir”

indrukwekkende-gaten1

Deze groeve is in de stad van Mirny, Yakutia gelegen. Hij heeft een diepte van 525 m. en een diameter van 1,2 km. Dit diamant-dragende deposito werd op 13 juni 1955 door de Sovjet geologen Yuri Kibardin, Ekaterina Elagina en Viktor Avdeenko ontdekt. De Mir mijn was de grootste diamantmijn in de Sovjet-Unie. De exploitatie duurde 44 jaar tot juni 2001, wanneer hij eindelijk werd gesloten. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd de mijn door het Sakha diamant bedrijf geëxploiteerd, waarvan ze een jaarlijkse winst van meer van $ 600 miljoen hebben gerapporteerd.

2. Great Blue Hole, Belize

indrukwekkende-gaten2

De Great Blue Hole is een onderwatergrot voor de kust van Belize. Het is een attractie voor sportduikers sinds Jacques-Yves Cousteau in 1971 met zijn schip Calypso de exacte diepte kwam opmeten. Het ‘grote blauwe gat’ is bijna perfect cirkelvormig, met een diameter van 300 meter en een diepte van meer dan 100 meter.

3. Diavik Diamanten Mijn, Canada

indrukwekkende-gaten3

Deze groeve ligt op een eiland en heeft zijn eigen infrastructuur met een vliegveld, waar zelfs een Boeing kan landen. Per één jaar levert deze mijn ongeveer 7,5 miljoen karaat diamanten.

4. De Krater van Derweze, Turkmenistan

indrukwekkende-gaten4

Ook wel de Poort naar de hel genoemd, deze krater is een aardgasveld bij het dorp Derweze in de provincie Ahal in Turkmenistan. De Krater van Derweze is bekend om zijn aardgasvuren die sinds 1971 continu branden. De branden worden gevoed door de rijke aardgasvoorraden in het gebied. De penetrante geur van vuur en zwavelverbindingen doordringt het gebied.

5. Bingham Canyon, Utah, de VS

indrukwekkende-gaten5

Bingham Canyon Mine of Kennecott Copper Mine, gelegen in Utah is de diepste dagbouwmijn ter wereld. De mijn is in productie sinds 1906 en is tot wel 1200 m diep. Het is een National Historic Landmark sinds 1966.

6. Monticello Dam, Californië, de VS

indrukwekkende-gaten6

Monticello Dam is een 93 meter hoge betonnen boog dam in Napa County, Californië, de VS gebouwd tussen de jaren 1953 en 1957. De dam bevindt zich in het Berryessa meer, welke momenteel het zevende grootste kunstmatige meer in Californië is. De diameter van de Monticello Dam is 22 m. Lokaal staat de dam ook wel als ‘The Glory Hole’ bekend.

7. Die Groot Gat, Zuid-Afrika

indrukwekkende-gaten7

Die Groot Gat, The Big Hole of Tim Kuilmine is een dagbouw- en ondergrondse mijn bij de Zuid-Afrikaanse stad Kimberley. Het zou het grootste met de hand gegraven gat ter wereld zijn, hoewel dit betwist wordt. Die Groot Gat heeft een oppervlakte van 17 hectare en een omtrek van 1,6 kilometer. In 1866 vond Erasmus Jacobs bij de Oranjerivier, op de plaats De Kalk, bij Hoopstad een wit steentje. Het bleek om een diamant van 21,25 karaat te gaan. Later werd een nog grotere 83,50 karaats diamant gevonden bij Colesburg Kopje door Cecil Rhodes.

8. Het 2010 Guatemala-Stad sinkhole

indrukwekkende-gaten8

De 2010 Guatemala-Stad sinkhole was een ramp, waarbij een gebied van ongeveer 20 m breed en 90 m diep in Guatemala-Stad instortte en een fabriek van drie verdiepingen hoog er in verdween. De sinkhole is door een combinatie van redenen ontstaan, waaronder door de tropische storm Agatha, de Pacaya vulkaan uitbarsting en een lekkage in de rioolbuizen.